Penurunan Berat Badan!!!!

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Wednesday, November 16, 2011

Kembali Ke Jalan Yang Benar!!!

            Setelah bersuka suki minggu Hari Raya Aidiladha siap pergi Euless, TX..Makan sesedap rasa tak kira masa dan tidak exercise for the whole week...minum air manis sesuka suki..jadi silalah hadapi dengan tabah kenaikan berat badan...adalah almost 2 kg. hua..pengsan...

            Sekembali bangun dari pengsan..adalah ingin kembali ke jalan yang benar...semenjak minggu ini yang sudah pon mencecah hari Rabu, aku dah bermula mencuba mengurangkan jumlah kemasukan makanan ke dalam badan, cuba meningkatkan kemasukan air kosong dan meringankan bontot untuk mula berexercise kembali. Hasilnya..jeng jeng jeng..eeehhh takkanlah terus nak naik penimbang yer tak?? sabar..tunggu next week yer... dan badan adalah sakit bangat ini..aku kembali buat JM 30 Days Shred.

            Zumba??? buat juga nanti..tapi akan pastikan memang stay tune dengan JM at least for the next 30 days..tapi adalah MIL dan BIL nak datang..bagaimana mahu tertonggang tongek membuat exercise???harus kat dalam bilik lah ek???huhuhu..tiada pengecualian weh..berat aku ni bermain di dalam angka 7 ni dah lebih sebulan kot..melampau tau..bila nak ubah angka tu??bila nak cecah angka 6???dan lambat lagi lah angka 5 ..oooh and by the way..rasanya aku dah tahu cara untuk kekalkan berat ideal..let just wait till I got the ideal weight and I will share with you all the secret..hahhaha..secret lah sangat..

           Ada lagi contest diet sempena cuti sekolah..rasa seperti nak join..masalahnyer tak tahu lah mampu kasi komitmen ke tak? memandangkan ada MIL, segan pulak nak blogging..hahahha..boleh ke segan???haduih...ehm tarikh tutup pendaftaran adalah 20/11..nantilah pikir yer..hahaha...

           Thanksgiving next week..oh yeah...yang best sebab ada Black Friday..di mana adalah sales secara melampau pada sehari itu...hahhaha..hari di mana ko nampak orang berduyun-duyun beratur di tengah malam tunggu kedai buka..weh aku nak grab kitchen aid nih...agak-agak harga merudum tahap gaban tak?eh silap entry kat blog lain plak..hahahha...

            Sini citer diet semata lah weh..okey..jadi semoga aku dapat turun lah at least 5kg at the end of the month???eh cam tak realistik jer..hahaha..teruskan usaha semua..chaiyok!!!

Tuesday, November 8, 2011

Tiada Penimbangan Minggu Ini

           Sempena baru balik beraya dari Euless, Texas..maka aku istiharkan tiada penimbangan berat badan pada minggu ini..sebab adalah fobia dengan angka yang bakal tertera...sahih lah mencanak..itupon duduk semalaman jer..dari sampai aktiviti makan-makan sampai balik..aduhai..sampai perut nih senuh..

            Memang lah macam tak makan sekali banyak..tapi sekejap-sekejap kang makan..

             Hari ini dah hari selasa, masih belum berjaya diet dengan sempurna..workout belum buat..mungkinkah buat selepas type entry ini..tengah kumpul motivasi nih..terasa berat macam menaik..dah patut tahu untuk mula beridet..supaya dapat capai berat ideal..budget kalo memang rajin dan bersungguh mesti boleh dalam 2 bulan lagi...fuhhh...memang lah...susah nak lawan perasaan nak masak dan nak kurus...

             Sangat suka nak baking sekarang...huhuhuhu...chcocolate truffles, chocolate chip cookies, basic sumer chocolate sebab senang nak suruh anak-anak buat kudapan, tapi omaknya yang makan lebih..huhuhu...

             Dah nak cau buat zumba....siapa tak tahu apa itu zumba..silalah google..hehhehe...tapi buat zumba adalah fun sebab menari tapi berpeluh..errr kalo suka menari lah..





            Enjoy :) I still think and believe the best and healthy way of getting rid your weight and your fat is through healthy lifestyle which includes control your food intake with the healthy food and also exercise. It is only the matter of time which you have to be patient in order to achieve your ideal weight.. Because once you've the ideal weight, the maintaining is gonna be easier as your lifestyle is a healthy one.

Friday, November 4, 2011

Cabaran Turun 5 Kilo ~ Finale

             Hahahhaa...dah hujung minggu baru boleh update...apakah??? anyway, sudah pon berakhir Cabaran Turun 5 Kilo anjuran kak zel...dan keputusannya...aku sendiri tidak turun walaupon sekilo..muahkahakah..pada hari terakhir penimbangan berat adalah statik seperti minggu sebelumnya..iaitu 73.7kg...Berat permulaan adalah 72.6kg..maka terdapat kenaikan 1.1kg...ehm kalo menegokkan dokumen pengisian berat kat fb..takde orang yang berjaya menyahut cabaran untuk turun sampai 5 kilo..yang ada pon turun tak sampai 5 kilo..

            Mari kita buat analisis sikit...adakah sebab pertandingan kali ini kurang strict? iaitu hanya perlu uodate di FB dan tak perlu bayar yuran??? atau sebab takde janjia hadiah??? atau sebab terlampau lama dalam pertandingan????jadi mood makin ke laut????yelah..sebab mulakan dengan PD50H diikuti dengan PDR dan PERS kemudian terus ke CT5Kilo...

           Buat diri aku sendiri..sebab musabab mungkin sebab dah nampak sangat perubahan beza memang berbeza dari masa start PD50H banding dengan sekarang...tengok bole pakai baju sendat tapi nampak elok..hahahha...kat rumah lah...dah turun saiz baju seluar..maka macam terleka..walaupon kalo nak banding dengan orang yang berat 50kilo..sahih lah aku ni GEMOK SANGAT lagi..

           Risau memang risau..tapi semangat nak masak cookies and cakes mencanak-canak...aku juga yang ngap..dah masuk musim sejuk nih..perut jadi laparjer..haduih..nak minum panas takkan nak minum air kosong yer tak??sahih nak tea, milo...haduih...iyer aku tau sumer tu nafsu..yang sepatutnya kena kawal selia oleh diri sendiri...

           Perjalanan harus diteruskan..aku akan terus berusaha untuk mencapai 50 kilo pada hujung tahun nih..weh bukan bulan depan ker????haktuih....:p

Monday, October 24, 2011

Cabaran Turun 5 Kilo ~ Alhamdulillah

             Oh yeah oh yeah...setelah 2 minggu berada ditakuk yang sama...hampir saja membawa kepada kepasrahan...finally berubah jugak angka...turun 1.1kg :)

            Walaupon masih belum kembali kepada berat permulaan CT 5 Kilo..but still ada progress ke arah penurunan pon dah cukup buat aku gembira.. :)

            Berdebar juga menimbang pagi tadi...tengok-tengok 162.5lbs = 73.7kg..Ehm berkesan juga semalam malam tak makan nasi...bukan tak dinner..tapi tak makan nasi...makan roti wheat 2 keping, minum milo. ehm lapar jugak trouhout the night tapi bole tahanlah..

             Lagi satu, minggu ni hampir setiap hari berzumba...and semalam buat yang toning punya exercise..perhaps one of the reason lah...kalo nak kurus, exercise not only on the cardio kan..kena combine with weight /muscle toning baru lebih banyak kalori burned so lebih banyak turun berat..

             So minggu ini akan berusaha lagi untuk kurang makan berat...sebenarnya ikutkan rasa cam nak buat atkins jer..sebab berat ni liat sangat nak turun...okaylah kita tengok progress susu eh...

             Sekian melaporkan dengan gembira...semoga minggu depan turun lagi..walaupon sahih tak capai target turun 5 kilo bulan ini..huhuhu...

Tuesday, October 18, 2011

Cabaran Turun 5 Kilo ~ Berat Statik

             Ehm sepertinya aku tak perlu join pertandingan menurunkan berat badan lah kali ini..sebab memang takde penurunan malah berlaku peningkatan...hakkktuuuihhh....

             Seriously, sedih lah jugak sebab berat minggu nih statik..sama seperti minggu lepas 165lbs = 74.8 kg...apa dah jadi apa dah jadi????? ehm to tell the truth...ada 3 hari yang tak bersenam lansung, tapi 4 hari yang bersenam..makan pulak diet tak diet lah..masih dalam cubaan mengurang kan makan..hahhahha..yang 3 hari tak senam sebab kaki terpelecok masa main badminton..dah zumba di tengahari..petang-petang aku paksa encik suami main badminton dengan aku..hehe...

            Mungkin masalah aku sekarang adalah food intake..minggu nih aku cuba betul-betul strict makan nasi 1/2 plate sehari..cuma sebab ada kudapan yang sedap...chocolate chip cookies...huhuhu..sehari berapa kali entah aku ngap..sekali ngap dalam 2-3 ketul..walaupon saiz small tapi....

            Kejap lagi nak bake Devil's Food Chocolate Cake..giler lah...memang devil... dah lah chocolate..ada cream cheese lagi..huhuuh..okay aku nak merasa jer..sekeping jer..huhuhu...

            Kena betul-betul seroius nih...arrgghhhh sampai kekadang cam rasa nak pasrah jer..tapi mana bole kan sebab kata nak 50kg...huahuhauhua....

           Betul-betul serius diet dan exercise please!!!!!!!!

Monday, October 10, 2011

Cabaran Turun 5 Kilo ~ Berat menaik!!!!

             Yer silalah percaya dengan kebolehan aku..naikkan berat badan 2.3kg dalam masa seminggu..ko ada???hahahha..mana tidaknya, exercise minggu lepas adalah 2 kali jer kot aku rasa..Hari Isnin isytihar off day..hahahha...selasa dan rabu puasa ganti jadi cam tak larat...dan-dan tak larat kan..lepas tu dari hari khamis, jumaat, sabtu dan ahad..makan seperti biasa..semalam makan nasi beriyani untuk dinner..memang bijaklah kan...

              Takper..aku tahu mana silapnya..jadi minggu ini aku akan berusaha untuk turunkan berat...haih..kenapalah makin malas nih nak exercise..lemau badan..tahu ker..huhuhu....

165lbs = 74.8kg
             Minggu lepas adalah 160lbs = 72.6kg..minggu ni 74.8kg...aku rasa berat ini adalah sangat susah nak berubah memecah angka 6...minta-minta dapat lah cecah angka 6 by next week...serius sebab aku rasa kalo dah cecah angka 6, okaylah sikit kan..rasa cam tak jauh lah lagi nak ke angka 5...

            Maka dengan ini saya akan jaga makan dan exercise..serius nih..huahua..kuatlah semangat....  

Monday, October 3, 2011

Cabaran Turun 5 Kilo

             Alhamdulillah sebab walaupon dah berakhir contest PERS, kak zel dengan baik hatinya sudi nak anjur contest lain pulak iaitu cabaran turun 5 kilo sepanjang bulan 10 ini, dengan hanya perlu update berat di facebook..yeah...

             Walaubagaimanapon sebagai menjadikan motivasi dan memastikan blog ini tidak terhenti seperti melambangkan owner yang tidak berdiet, maka aku dengan berbesar hati akan update juga berat mingguan di sini :)

              Selepas timbangan terakhir PERS pada pagi jumaat minggu lepas, aku dengan sewenang-wenangnya mengumumkan diet off untuk diri aku bermula dari hari Jumaat sampai lah ahad..maksudnya makan lah sebanyak mana tanpa ada workout...Jumaat itu okay lagi corak pemakanan aku..tapi hari sabtu aku telah makan malam dekat pukul 10 malam, dan makan sampai kenyang menurut nafsu..lepas itu aku berdebar dan terlompat-lompat..sebab bimbang berat naik..sebab aku tahu sangat dah, kalo nak turun berat badan kemain liat lagi..ko tonggang tonggek menjeruk nafsu makan pon sekilo dua jer turun..tapi once ko makan tak hengat dunia..silalah bertabah menengok berat menaik...betul kan????? Hari ahad pulak, aku makan kurang besar-besaran tapi kerap lah makan cuma dinner aku makan roti dan sayur sahaja.

              Hasilnya timbangan pagi tadi...waaahhh berdebar-debar tahu ke???? nasiblah lepas subuh terus mengsosongkan 'tangki'..jadi bila timbang kira berat bersih lah kan...hehhehehe...adalah...160lbs = 72.6kg...

160lbs = 72.6kg
             Kiranya gembiralah kan sebab tak naik berat..cuma statik..takper minggu ini kita pulun diet dan workout eh..tapi aku adalah lemah semangat jer nak workout..badan lesu jer weh...huhuhu..

Senyum :)

            Alhamdulillah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia atas usaha sendiri..ehhh pepandai jer mengubah simpulan bahasa..ke peribahasa..Ingatkan tak menang PERS, sebab nampak ada pesaing hebak... (memang sengaja eja macam tu..bukan typo).. sekali rerupanya menang juga..di tempat pertama..

           Kemudian dengan bestnya telah diberi keutamaan untuk memilih hadiah, selepas aku pilih barulah pemenang berikutnya pilih dan seterusnya sehingga ke top 10 dapat hadiah..waahhh berbaloi-baloi kan...hadiah apa??? Ada beberapa pilihan, tapi aku buat pilihan untuk amik hadiah voucher hotel 2 hari 1 malam di mana -mana negeri..waahhh...iyer memang takkan lah aku akan dapat guna voucher itu..tapi aku akan kasi kat ahli keluarga aku yang kat Malaysia lah..hehhehe...

           Terima kasih puan penganjur..terima kasih para peserta lain..terima kasih atas sokongan, kata nasihat, motivasi dan yang sewaktu dengannya..



       

Friday, September 30, 2011

Final Weigh- In PERS

            Salam Jumaat semua...

            Maka sampailah sudah ke penghujung PERS. Sepanjang PERS ini berat badan cam sekejap menaik sekejap menurun..tak begitu konsisten..mungkin sebab bulan ramadhan dan bulan syawal kot..masa bulan ramadhan sedap lah turun berkilo-kilo sebab berpuasa, walaupon kekadang menu berbuka boleh membunuh..hehhee..tapi masuk jer syawal..memang hancus lah diet..sebab beraya kan..bagi aku yang duk jauh di seberang benua ni pon,walau takde banyak open house..tapi rumah sendiri punya masak pon bole tahan..kalo tak masak rendang, kuah kacang, ketupat, lemang, kuih raya dan segala juadah lain..tak berasa pulak macam beraya kan..nanti sedih pulak teringat kat Malaysia..dah lama lagi baru dapat balik..jadi kenalah kasi meriah dengan masakan..dah meriah memasak..mestilah meriah jugak memakan...muahkahkah..

            Kalo tanya pendapat pasal program ini, aku memang suka sukilah..sebab sekurang-kurangnya, walau diganggu dengan keenakan makanan sempena syawal..sekurang-kurangnya ada program ini untuk kasi aku berwaspada..timbang tiap-tiap minggu dan compete dengan kengkawan maya yang lain..at least kalo naik berat badan takdelah melampau dan takdelah sedih sebab tengok ramai member naik..hehehhe..

            Sememangnya lita sebagai manusia memang nak kena ada motivasi baru nak bole berjaya dengan cemerlang kan..jadi aku rasa program ini pon salah satu motivasi untuk aku turunkan berat badan aku lah untuk aku mencapai berat badan ideal 50 kg..(heh bila lah tu)

            Okay sesudah panjang lebar ulasan, pendapat semua..tibalah masanya untuk final weigh-in..berjaya kah aku menurunkan berat 2.6 kg itu menjadikan berat kepada 70kg di akhir PERS??????

Jeng


Jeng


Jeng

161lbs = 73kg
            Hahahaha...naik 1 lbs...dari 160lbs = 72.6kg menjadi 161lbs = 73kg...sebabnya..ehm tak tahu..mungkin sebab dinner semalam makan roti lempeng kot..hikhikhik..anyway, aku pasrah sebab selalunya memang kalo dalam minggu yang sama aku akan ada naik turun..lepas tu kira next week ari isnin baru lah timbang yang benar sikit..tak kisahlah..kiranya sepanjang PERS berat aku turun 7.7kg sajork...

            Eh lupalah gambar full body..takde orang nak amik lah..pepagi ini encik suami sudah ke kelas..nantilah petang eh..dan lagi...ucapan terima kasih daun keladi kepada Puan Penganjur kerana menganjurkan program diet ini..kerana dapatlah aku continue diet aku dari PDR..walaupon kali ini cam diet ke laut, exercise ke laut..huhuhu...terima kasih kepada rakan sesama diet dengan komen dan nasihat dan dorongan samada anda sedar atau tidak semuanya menjadi motivasi untuk aku menurunkan berat badan..

           Semoga Puan Penganjur, aku dan semua rakan diet sekalian akan dapat meneruskan perjuangan untuk mencapai berat ideal :)

Monday, September 26, 2011

Masih Sempat...

            Setelah di ulangkaji balik syarat-syarat penyertaan PERS...ooh rerupanya tarikh akhir weigh-in adalah pada 30/9/2011 bersamaan dengan hari Jumaat ini.

             Kepada semua rakan-rakan PERS, ada lagi 4 hari tolak hari Isnin untuk menurunkan berat badan..bole berusaha lagi..kena kekalkan diet dan workout supaya bole turun lagi..

             Korang rasa kan bole ke aku buang 2.6 kg ni sebelum hari Jumaat ini????haih kan best kalo bole..

PERS 9th Weigh-In

             Tiba lah lagi hari Isnin...ehm ni kira last time ker weigh-in untuk PERS???Puan penganjur???? Alkisah minggu ini, diet jugaklah walaupon ke laut jugak..tapi seboleh mungkin memastikan malam tak makan nasi atau kalo nasi setakat pukul 7mlm. Selainnya, makan salad, tak pon makan subway..hahha..tuna dan sayur mayur yang sangat banyak. Tapi tengahari makan nasi sekurang-kurangnya 1/4 pinggan atau selebih-lebih 1 pinggan..hahha..tapi tak selalu lah..1/2 pinggan selalu..sebab biasa makan suap anak sekali..itu yang lari sikit pembacaan pinggan makanan.

             Tentang workout pulak, paling busuk buat Jillian jer..kalo paling bagus buatlah 2 jenis, samada JM dan Zumba, atau JM dan treadmill atau JM dan Dancing atau Zumba selama 70minit. Sehabis mungkin cuba buat setiap hari, memang sangat memaksa diri kerana passion sudah hilang lari tak tahu ke mana..tapi ada jugak terskip sehari.huhuhu..

             Jadi apakah keputusannya minggu ini..yeay alhamdulillah turunlah jugak 2lbs, menjadi 160lbs = 72.6kg. Walaupon tak banyak sangat dan tak cecah angka 6, tapi takpelah..aku redha.. muahkahakah.. semoga akan turun lagi minggu depan sehingga mencecah berat ideal..

160lbs = 72.6kg
              Setakat ini kalo dikira total lost dalam PERS, 80.7 - 72.6 = 8.1kg.  Waah beza berbeza..kalo tengok masa PD50, maksudnya 50 hari turun 10 kilo..ini dah 60 hari 8.1kg jer...kira badan dah mula nak masuk fasa adapt kot yer..jangan sampai ko plateau sudah..nak turun slow-slow takper..janji tahun depan 50 kg..tapi kalo rajin sikit, mesti by the end of december boleh cecah 50kg kan..tukar lah  matlamat supaya lebih bersemangat..kira end of december 2011 adalah 50 kg...bersedialah dikau wahai sang suami :)

P/S: sesapa nak anjur lagi program diet??? kecuali diet atkins lah..sebab eden tengah menyusukan anak. kalo diet yang seperti PD50, PDR dan PERS ker..cepat-cepat notify eh, nak join..

Monday, September 19, 2011

PERS 8th Weigh-In

            Tak perlu cerita panjang lah kot sebab dah ada 2 entry sebelum ini yang berkisarkan keburukan lantakan aku kan..muahkahkah..jadi bila naik penimbang pagi tadi hanya perlu senyum dan tepuk-tepuk tangan sendiri jer..semoga minggu ini penurunan akan lebih memberansangkan..cam takde harapan jer nak cecah angka 6 pada akhir PERS..haih..apa nak jadi????huhuhu..

           Takpelah..usaha tangga kejayaan..mulakan diet dan workout kembali..chaiyok semua :)


162lbs = 73.5kg
              Bolehlahkan..turun seciput..liat betul nak sentuh 160lbs pon susah..hailah berat..

Saturday, September 17, 2011

Alasan!!!

            Bila semakin hari makan main taram jer..tak kira dah kalori berapa, tak kira dah takat mana jer exercise pada hari itu..semua mengikut kata rasa lapar dan nafsu makan..huhuhu...pastu bila kena tegur..waahhhh..back up dengan alasan macam-macam..kata sebab terencat perjalanan diet since pindah rumah haritu..walhal dah sebulan kot pindah rumah..kata perasan susu badan okay sikit bila makan main taram...(ehh tapi ini betul..memang nampak bezanya..) alasan kalo buat exercise hari-hari sakit badan (tapi hari tu sampai demam kot), alasan kata hari isnin ni nak start puasa ganti, jadi nak taram makanan baik punyer...

            Lepas itu, bila berat liat nak turun, susah hati..konon..piiiraaahhhhhhh.... kalo dah buat semua benda yang terlarang dalam aksi pengurusan badan..celah bedah mana lah berat ko nak menurun labu????? Walhal tengah dalam perjuangan lagi kot..kalo nak ikut PERS ada lagi 2 minggu..dan perjuangan nak capai 50 kg tuh bila nak sampai????

           Semangat kembali lah kau..ku seru kamu yang bernama semangat..ehm ni pon beraya nun jauh dari Malaysia..kalo beraya kat Malaysia..tak tahu lah aku nak kata apa..menangis air mata darah jerlah tengok usaha selama 3 bulan terkubur semata-mata kerana raya sebulan...haih..

           Nak exercise pon liat tahu sekarang..kalo sebelum ini..bangun pagi setiap pagi okay walaupon puasa adalah treadmill at least 30 minutes..lepas itu petang buat Jillian 30 days shred. Breakfast Herbalife, Lunch nasi 1/4-1/2 pinggan dengan lauk dan sayur, dinner roti wheat. Lepas tu tambah pulak buat zumba dan semua dancing aerobic. Sampai encik suami pon naik kagum..sekarang ni..nak treadmill, punya lah malas..Jillian pon main selang hari..zumba lagi berselang-selang hari..makan selagi boleh..haduhai...risau tau ker????

         Risau dah, cukup sedar dah gaya pola kehidupan macam beruang polar..tapi tak sampai tahap nak action itu yang parak tuh...huhuhu..

         Okay-okay..semoga hari esok akan berubah kembali seperti sebelum ini..dengan rajin bersenam dan menjaga makan...semoga..tapi cam tak join kot atkins diet..tak mampu den..dengan anak nak menyusu..diet biasa pon susu kedekut nak keluar..

         Kengkawan diet..sila psycho saya sikit...

Tuesday, September 13, 2011

Dilema!!!

           Dilema seorang nak kurus bilamana suka sangat nak masak dan try masakan baru..tapi kata nak kurus..kalo dah masak sapa lagi nak diharap untuk makan kan...kat rumah ni 2 orang je pon dewasa..aku dan suami..suami aku makan sahih lah sikit jer..habis kalo masak..aku makan sikit, dia makan sikit..pastu berlebih..membazir..membazir kan amalan syaitonnirrajim...

          Sekarang ini semangat balik buka blog masakan...hua banyaknye yang terliur dan teringin nak try...tapi itulah..aku mampu jer masak dan makan sekadar nak rasa..soalnya membazir tau...itu yang buat malas tuh..huhuhu...kalo tak nak membazir kena makan...haaaaa...part yang ini yang buat dilema menjadi berpanjangan tuh..sebab nak kurus..huhuhu..

PERS 7th Weigh-In!!!!

           Alhamdulillah di sebalik aktiviti makan pada 2 hari weekends yang lepas dan di sebalik kerisauan tentang berat yang seperti nak plateau..turun jugak lah minggu ini..Bangun jer pagi isnin lepas subuh, terus timbang..jeng jeng...turun 2lbs..menjadikan 163lbs = 73.9kg. Kiranya turun 900gm..muahkahakah..bolelah kan..nanti tak turun meracau pulak tak turun..sila bersyukur wahai empunya badan :)

163lbs= 73.9kg, gambar blur sebab amik guna iphone..huhu
          Lagi 2 minggu eh nak habis PERS..sangatlah berharap mencapai impian cecah angka 6 by the end of the PERS. Tapi mungkinkah??? Minggu ini aku dah start balik jaga pemakanan dengan betul. Plannya..sarapan adalah herbalife dan 2 keping roti wheat..Alasan sebab nak kasi budak menyusukan..kenalah makan jugak..hehhehe.. Lunch mesti makan nasi jugak memula 1/2 plate then akan turun 1/4 plate mengikut lauk dan kadar kebolehan menahan selera..hahhaa..semoga tak lebih dari 1/2 plate. Dinner adalah roti dan herbalife lagi..ooh sungguh sadis kan..tak pon makan salad kot..aku dah beli salad dah semalam..Selepas bab pemakanan, workout juga harus dipastikan..sebaiknya plan adalah treadmill 30 minit kemudian Jillian sampai habis 30 days. Sekarang buat 2 hari, sehari tak buat..macam mana nak kira???hehhehe..disamping buat zumba dan dancing with the stars dan pussy cat dolls workout..

           Okay kasi berkobar sikit semangat..sebab itu nak tulis-tulis kat blog ini..kena letakkkan plan supaya rasa cam terurus sikit..kalo tak lemah je rasa..nak memulakan tu yang susah tu..sebab tu seeloknya kalo dah mula jangan berhenti..nanti kalo dah capai berat ideal..lagi satu masalah akan timbul tau..masalah mengekalkan berat ideal..itu lagi haru..tapi itu nanti kita pikir sebab lambat lagi..lagi 23.9kg nak kena buang baru bole pikir masalah itu pulak.

Friday, September 9, 2011

Risau!!!

            Sebab berat macam plateau jer..duk kat 165lbs tak bergerak-gerak..Hari Selasa hari tu dah start exercise dah..treadmill dan Jillian 30 days Shred. Masuk hari Khamis siap buat Zumba dan Dancing with the stars. Input makanan jelah ada masalah sikit..tapi takdelah amik byk sgt...tapi takdelah amik kurang sgt..kira sedang-sedang jer...

            Sekali dari malam tadi demam lah pulak. Tak jadilah exercise hari ini. huhuhu..tolong-tolong..sebab esok ada sambutan hari raya untuk pelajar Malaysia..siap ada satay kot..huahuahua..and then the next day, ada org buat open house pulak..malam semalam sebelum kena demam, pergi open house jugak..nasi beriyani lagi..tapi aku amik 1/4 pinggan je lah..jamah-jamah jer..tapi berat plateau jugak.

            Risau risau risau aku risau!!!!! Wahai berat turunlah...memang nak kena strict diet balik lah ni..huhuuh tapi demam dan gastrik sudah..huhuhu..

Tuesday, September 6, 2011

PERS 6th Weigh-In

            Sila lempang muka sendiri banyak-banyak sebab berjaya naik berat minggu ini...huhuhu...kalo last week cam best turun 1lbs, kini kembali naik 1 lbs..dari 165lbs turun ke 164lbs kemudian kembali ke 165lbs..

             Memang sebab tak exercise lansung, sebab makan nasi 2 kali sehari (sahur dan berbuka), sebab makan kuih raya (ada 9 jenis, kalo bukan aku nak makan, siapa lagi???bukan ada tetamu pon kat sini), sebab takde aktiviti yang berat kecuali masak, kemas rumah, lipat baju, layan anak-anak dan tido..entah kenapa last week setiap hari kot aku tido siang dengan lamanya 2-3 jam..

165lbs= 74.8kg
                 Hari Jumaat  hari itu timbang macam 162lbs = 73.5kg..ceh dah sengih-sengih lah..sekali timbang lagi 164lbs, lepas tu jadi 165lbs..cenggitu lah penimbang itu memainkan perasaan aku..sekali tadi aku tak pegang kamera, jadi 162lbs..sekali pergi amik kamera..jadi 165lbs..oohh sangat mempermainkan hati dan perasaan tau..tapi aku redha lah dengan 165lbs...

                Bolelah aku insaf kan..jadi hari ini dah start treadmill 30 minutes dan buat Jillian Michael 30days Shred. Ingat nak buat zumba, sekali tak boleh read pulak dvd burn..ceit..so tengok lah camna nanti..nak guna PC, kat dalam bilik ni kecik sangat lah ruangnye nak terkinja-kinja..hehehehe...semoga ini adalah kali pertama dan terakhir berlaku peningkatan..walaupon 1lbs=500gm..tapi kalo buat dek jer..mahu lah sarung balik semua  saiz double triple xl. 

              Okaylah..sekian dulu dari saya..haduhai..tak de rumah nak beraya pon bole naik berat..cuba kalo raya kat mesia..mesti menangis ni..huhuhu..

Saturday, September 3, 2011

Penimbangan Akhir PDR

           Berlalulah sudah Ramadhan,
           Sebulan berpuasa,
           Tiba Syawal kita rayakan....

(Petikan lagu Suasana Hari Raya yang dinyanyikan oleh Anuar Zain dan Elina)

            Maka berakhirlah sudah Program Diet Ramadhan (PDR)..sob sob..Semoga puan penganjur akan terus menganjurkan program diet lagi selepas Syawal ini..takde hadiah pon takpe, yang penting ada ramai peserta untuk kasi motivation sesama sendiri.

            Sebenarnya tak pasti samada perlu buat entry atau tidak untuk last day PDR. Tapi buat jelah kan..dan aku jugak dah email kepada puan penganjur akan berat di pagi Syawal dan gambar di pagi Syawal :)

           Jadi sebagai penutup PDR, berat aku adalah 164lbs = 74.4kg.

164lbs = 74.4kg
             Berat permulaan PDR adalah 178lbs = 80.7kg. Yeay...eh alhamdulillah sebab mencapai target yang realistik iaitu target 75kg sebaik Ramadhan berakhir..malah lebih baik sebab adalah 74.4kg :) Claps Claps Claps. Kiranya total lost adalah 6.3kg lah kan. Jadi bila nak muncul angka 6 ini???? Selepas timbang hari raya pertama, hari-hari kemudian pon timbang lagi, tapi jarum statik jer..tak bergerak ke kiri pon..haih..

            Tapi mengeluh pon adalah sesia lah sebab almaklumlah cara pemakanan yang sangat tidak diet dan tidak exercise walaupon dah berpuluh-puluh kali tulis kat dalam blog ni nak exercise. Tak sampai-sampai seru.. Rasanya tunggu habis puasa 6 ini boleh lah kot..

            Oleh sebab rasa cam bersalah makan dengan bersungguh pada hari raya pertama..Realitinya takdelah banyak sangat, tapi sebab ada banyak jugak rumah yang pergi, amik sini sikit, sana sikit jadi rasa cam menimbun jugak lah makan. Jadi hari raya kedua terus zasss puasa sunat syawal..memang lah kalo nak ikut lebih afdal ganti puasa dulu, tapi sebab 15 hari kot nak ganti puasa..mungkin tunggu musim sejuk nanti lah ganti, pendek sikit siangnye..hehehhe...Jadi alhamdulillah kalo berkekalan, hari selasa ini aku dan suami akan beraya lah :)

            Ohh lupa plak nak letak gambar raya..tapikan inilah nak cerita..sebab baju memang tempah siap-siap masa sebelum datang sini..aku memang suka jubah, jadi aku buat jubah..lepas itu, kalo jubah masa berat 200lbs = 90.7kg, dipakai masa berat 164lbs= 74.4kg..memang gedabang lah..jadi tak nampak lah kurus..walaupon hakikatnya aku sudah memakai baju saiz L..masa  berat 90.7kg pakai baju saiz 2-3XL..memang phewittt lah...semalam pegi kedai ada baju cantik sangat, elok terletak pada badan, boleh nampak figure dan nampak cantik jer..tapi bila dikenang balik nawaitu nak kurus, terus tak jadi beli..oh iman teruslah engkau kekal walaupon nanti aku dah slim macam model..hahhaha...



              Banyak betul pelakon tambahan..hahhaha...tapi itulah dia..hehhe tema baju raya tahun ini adalah hijau pucuk pisang..inspirasi dari sepupu yang pakai tahun lepas..hahhaha...ini adalah antara warna yang terang dan ceria yang aku pernah pakai...kalo tak semua warna mandom sajork sebab nak dapat effect kurus..hehehee.

              Okaylah panjang pulak berceloteh..bertemu lagi do lain siaran..bubbye :)

Notakaki: Ada can menang tak puan penganjur???
             

Monday, August 29, 2011

PERS 5th Weigh-In

           Bertemu lagi seminggu kemudian..sepi sesunyi sepi blog ini kan sepanjang minggu lepas..sibuk sangat, busy bee dengan preparation raya..muahkahkah..dengar macam nak raya sakan je kan..bukan begitu..semenjak pindah rumah baru ini, jadual jadi tunggang langgang sikit..di tambah dengan komputer duduk dalam bilik..jadi kemahuan nak duduk depan komputer itu kurang..bangun jer sibuk uruskan anak-anak dari mandi ,breakfast dan siapkan lunch diaorang. Tengok-tengok dah kol 12 tengah hari. Tarik nafas sekejap, kasi diaorang lunch pulak..senang kenyangkan diaorang awal-awal sebab ibu nak buat projek kuih raya...hehehe..itupon tak dijamin berjalan lancar..aduhai..panjang tak excuse tak update blog???

         Memandangkan lebih sibuk duduk di dapur, sahih la tidak exercise lansung..iyer silalah paham yang saya tak exercise lansung semenjak pindah ini..aduhai..minggu depan memang kena paksa diri untuk mula balik..walaupon kalo ikut perancangan, raya ke-dua sudah mahu mula puasa sunat Syawal beserta ganti puasa Ramadhan..ehm takpe kita tengok lah nanti eh camne.

         Jadi berat pada minggu ini seperti dijangka turun seciput sahaja..1lbs..aduhai..nasib baik tak menaik..kalo naik lagi haru kan..jadi lah turun 1 lbs..tak bole nak kata apa dah sebab dengan tak exercisenya, makan berbuka nasi sepinggan, makan pulak biskut raya..jadi pepaham lah yer..sahur pon makan nasi jugak, kecuali hari ini. Haduhai..

164lbs = 74.4kg
             Minggu raya ini walaupon tak semeriah kat Malaysia, tapi ada jugak nak ziarah rumah orang..ehm mungkinkah daku membedal sahaja???? Kita tengoklah nanti eh.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN

Monday, August 22, 2011

PERS 3rd and 4th Weigh-In

           Pertama sekalinya, sorry berlori-lori kepada puan penganjur PERS iaitu Nadia dan juga kepada teman-teman seangkatan kerana terlewat buat entry tentang minggu ke 3. Alkisahnya kerana last week adalah berlaku perpindahan rumah, sibuk-sibuk nak pindah, lupa nak buat appoinment dengan orang internet..maka lambatlah dapat masuk internet..kesudahannya takde lah internet dan tv selama seminggu...

         Jadi tetap amik gambar jugak pada hari selasa pagi sebab hari isnin itu terlupa, masih penat mengemas barang lah katakan..Maka diisytiharkan pada minggu ketiga turun 5lbs menjadikan berat aku pada minggu ketiga adalah 170lbs = 77.1kg.

170lbs = 77.1kg
              Dipercayai adalah kerana sibuk mengemas barang untuk pindah dan mengemas barang selepas pindah..walaupon memang tak jaga makan masa sesi perpindahan..makan nasi sepinggan..hari yang pindah itu, sebab tak sempat masak, beli jer nasi beriyani ayam buatan pakistan ke india muslim. Pergh..kalo nak ikut memang pasrah jer masa tu..tapi mungkin sebab kalori mengemas rumah lebih banyak terbakar dari makan kot..maka turun jugak :)

               Minggu yang ke-4 ini pulak, masih lagi sibuk..dah siap kemas rumah, tapi sibuk buat kuih raya pulak..hahhaha..penyudahnya dah nak masuk seminggu lebih tak exercise..aduhai..sibuk dengan appoinment untuk Adam lah dan sudah pon berpuasa kembali..weee....seronok :) eg puasa itu sudah bermula pada 15 Ramadhan lagi..

              Jadi minggu ini turun lagi 5 lbs...claps claps claps:) Seronokkan..jangan lepas habis puasa naik ke langit ke tujuh sudah..huhuuhuhu...jadi berat minggu ini adalah 165lbs = 74.8kg.

165lbs=74.8kg
               Okay memberansangkan..tapi silalah mula exercise kembali wahai empunya badan :) Sekian dari saya melaporkan keputusan penimbangan pada minggu lepas dan minggu ini.

Tuesday, August 9, 2011

Plateau In Diet!!!

           Oh yeah mari kita berkongsi ilmu sedikit.. semua tahu maksud plateau??? Definition of plateau are:

1. A flat surface; especially, a broad, level, elevated area of land; a table-land.
2. An ornamental dish for the table; a tray or salver.

            Tapi kita nak ceritera plateau dalam diet, maksudnya titik di mana berat kita statik dan jarum timbangan tidak bergerak ke kiri walaupon mengikut firasat hati dan perkiraan kita tiada apa yang berubah dalam program diet kita. Rasa macam eh makan kurang macam biasa, exercise so-so macam biasa..tapi kenapa tetiba berat tak turun-turun???? Beberapa minggu yang awal masa memula diet cam cun je turun berat kan..

             Aku bukan expert sangat bab diet-diet ni, sebab kebenarannya ini first time aku berdiet dan berexercise secara benar untuk menuju penurunan berat badan. Tapi aku memang pernah dengar pasal masalah plateau ini. Jadi sebelum benda ini terjadi pada aku, sebab jangka masa aku nak capai berat ideal adalah jauh lagi, marilah sesama kita mencari ilmu.

             Mengikut kata Kevin Zahari, asalkan kita paham pasal calories intake and calorie burned, kita boleh atasi masalah ini. Key pointnya adalah basal metabolic rate, kalo memula start diet and exercise, berat adalah 90kg..kalori intake yang aku perlu adalah banyak dalam 1400 per day..tapi bila berat makin turun seperti sekarang 79kg..maka kalori intake adalah kurang dari 1400. Itu sebagai contoh lah, sebab aku memang dari awal diet pon keep the calories 1200 per day sampai sekarang..Jadi kena selalu timbal balik dan kira pasal kalori lah..Selain itu, exercise mahu kasi lebih, the best is you make combination cardio and weight training..which is why dari pendapat aku sendiri, paling mudah untuk exercise, gunalah DVD JM sebab combine dua-dua, cardio and weight. Sebab aku tak pergi gym :) Kalo korang pergi gym lainlah citer.

            Ada lagi tips lain yang aku jumpa adalah menukar cara diet;

1. Zig Zag Calories Intake ~ Kira kalo hari ini amik 1200kalori, esok makanlah 1600kalori..supaya badan macam keliru dan tak adapt..

2. Strength Training ~ sebab dapat tinggikan metabolic rate

3. Change Exercise Routine ~ kalo hari ini pergi gym, esok swimming, lusa pergi menari aerobik..begitu supaya mengubah cara badan bekerja.

4. Alter Macro-nutrient Intake ~ kalo selalu high intake carbs, then tukar dengan high intake protein..tak payahlah berkira sangat, macam agak-agaklah tapi change alternately supaya hormon cam confuse..

5. Change Meal Frequency ~ amik snacks in between 3 large meals..motif adalah untuk tinggikan meatbolisma badan..sebenarnya bila kita amik too low calories adalah tak bagus jugak sebab metabolisma badan jadi kurang, maka lagi susah nak turun berat..apa yang penting adalah kawal kalori di tahap yang sepatutnya.

             Marilah kita berusaha untuk ke arah hidup yang lebih sihat :)

Monday, August 8, 2011

PERS 2nd Weigh-In

            Selamat Menyambut Ramadhan yang dah ke 8 hari :) Dan aku masih lagi berkibar-kibar bendera merah :) Begitulah adatnya kalo sudah mencucuk dengan I.M Depo..Menjadi tak elok kitarannya dan cara produksinya..kalo berdasarkan pengalaman lalu yang terbaru..ehm sampai 15 hari..kali ini tak tahu lah lagi..haih..

           Setelah seminggu berlalu bulan Ramadhan yang aku tak pose..ehm secara jujurnya..aku memang buat gaya tak pose lah..hahahha...aku breakfast seperti biasa dengan Herbalife atau roti wheat 2 keping, Lunch dengan nasi 1/4-1/2 pinggan mengikut selera dan lauk, contoh lauk memang korang akan menangis lah tengok sebab tak seperti manusia yang sedang berdiet. ada ayam masak merah, sardin goreng, masak tempoyak, sambal udang. Selalu aku amik berpada-pada lah..Sayur campur atau sawi goreng adalah sayur yang selalu ada kat rumah ini. Tapi dinner aku tak sampai hatilah nak makan nasi kan, kekadang amik jugak..muahkahkah..tapi sebolehnya aku amik roti wheat sajork:)

           Sebab menyedari diri yang mentekedarah dengan hebatnya, aku kenalah pandai-pandai cover dengan buat workout. Aku buat lah treadmill setiap pagi 30 minutes (300 kalori) dan petang-petang aku berzumba (700-800 kalori) memang penat buat zumba, rasa nak cramp kaki;..tapi best sebab menari :)

           Jadi penurunan aku minggu ini adalah ala-ala sajork..alhamdulillah 1.4kg turun..dari 178lbs(80.7kg) ke 175lbs (79.4kg). Aku sebenarnya tak bole nak diet strict sangat sebab ada manusia yang bergantungan dengan aku kan..Nanti produksi menurun, jadi aku redhalah turun sedikit-dikit...asalkan tahun depan tercapailah 50 kg :) Dah cecah angka 7..phewittt...

Aku pon tak paham kenapa dia nak senget..ehm tapi nampaklah 175lbs = 79.4kg
               Jadi kena lah berusaha lagi next week, mungkin akan turun dengan banyak sebab ada sesi berpindah randah this weekend..harapanlah kan.

Wednesday, August 3, 2011

Senyum Sampai Ke Telinga :)

           Saat dapat notifications kat iphone pasal FB newsfeed, sajalah menjenguk kan..rerupanya kak zel dah umumkan nama pemenang PD50.

           Tak ku sangka...tiba-tiba..hati berdebar..saat mata bertentang nama....(baca macam lagi Dua by KRU) Tersenarai sebagai pemenang tempat ketiga :) Alhamdulillah, menang jugak..dah lama tak masuk pertandingan..hahaha..dan tak sangka adalah boleh dapat nombor 3 :)

            Walaupon tak dapat jadi pemenang pertama dan sekaligus tak dapat kunci Homestay Sri Embunan Emas yang menjadi taruhan utama, tapi sangat gembira sebab berjaya turun kan berat badan sehingga 10 kg selepas 50 hari :) Rasanya ini adalah hadiah yang paling best lah yang pernah dapat. Tak sangka semangat aku cukup kuat untuk berdiet dan exercise demi menguruskan badan dan berjaya menempuhi Program Diet 50 Hari itu dengan jayanya.



Tempat PERTAMA
JueRayyan dengan LWP 17.86% dan penurunan 12.5kg

Tempat KEDUA
Conchita dengan LWP 11.8% dan penurunan 9.5kg

Tempat KETIGA
Halimatun Saadiah dengan LWP 11.03% dan penurunan 10kg

              Aku tersenyum sampai telinga..sebab rasa cam wah berbaloi-baloi penat lelah aku selama ini..Sesungguhnya menu aku adalah tak berapa diet, masakkan aku seperti biasa iaitu kekadang ada sambal tumis ikan bilis, goreng ikan kicap,masak kari dan yang sewaktu dengannya..tapi yang pasti aku hanya makan untuk lunch sahaja dengan nasi selalunya 1/4 atau 1/2 mangkuk. Pagi-pagi memang aku minum Herbalife, alhamdulillah bole tahan rasa kenyang sampai lunch, lepas itu, untuk dinner aku makan roti honey wheat dengan kaya atau jem atau peanut butter. Kadang-kadang adalah terbabas makan 1 mangkuk atau termakan nasi jugak waktu malam, tapi aku memang pastikan kalori under control..aku memang log in memanjang myfitnesspal untuk keep track calories yang aku amik. 

            Disamping itu, aku adalah exercise macam orang gila..hahahha..Setiap hari aku exercise, busuk-busuk pon aku buat line dancing selama 50 minit sehari. Itu kira kalo malas gila lah, tapi selalunya aku exercise banyak jenis. Almost everyday adalah treadmill..aku pastikan burn at least 250 calories selama 30 minit. Ooh aku adalah tak larat lari sepanjang 30 minit, paling terbaik aku bole buat lari 1-2 minit lepas tu brisk walk 1 minit then sambung lari..laju pon setakat 4-4.3mph dengan incline 2. Petang-petang masa awal-awal 30 hari, aku adalah buat JM Shred in 30 Days. Serious walaupon aku rasa tak larat nak buat, tapi bagus dvd dia, sebab siap complete dari cardio, toning sampai abs selama 20 minit. Tapi dah habis 30 days, aku pergi cari TBL Cardio Max, sesaja nak ubah angin..aku buat dekat 5 hari kot, lepas tu berubah arah ke dancing with the stars, diikuti Zumba dan line dancing. Macam begitulah lebih kurang alkisah exercise aku..sampai suami aku siap suruh berehat sekejap sebab aku nampak cam dah penat jer..tapi aku kata, nope till aku dapat 50kg..then I'll slow down..selagi belum, silalah tabah menghadap aku yang akan berlari dan menari :)

             Walaupon mungkin gambar aku yang sebelum dan selepas tak berapa ketara berbeza, tapi hakikatnya ada agak banyak perbezaan. Aku punya jeans dah turun 2 size, kira bolelah membeli jeans baru..tapi aku rasa nak tunggu 50 kg baru nak beli yang baru semua:) Masa anniversary encik suami beli baju tidur saiz M, sila percaya aku muat okay, tapi memang ikut badanlah, seksi gitu...wah..tak kusangka...

              Sebab dah menang tempat ketiga untuk PD50, rasa lebih bersemangat waja nak turunkan berat untuk PDR dan PERS ini...jadi semua mari kita berusaha..kita semua adalah pemenang tiada pengalah ~ Vince AF1~ 

             Terima kasih tak terhingga kepada terutama sekali kak zel sebab anjurkan program ini..yang telah menjadi titik tolak ke arah perjalanan menurunkan berat badan aku menuju berat ideal 50kg. Terima kasih kepada semua rakan seperjuangan PD50, kerana tanpa anda semua mesti aku adalah tak bersemangat seperti ini. Setiap minggu waktu update berat adalah waktu yang memang aku nanti sebab nak tengok siapa turun paling banyak dan berapa dan bagaimana..

             Wahhh ucapan bagai macam menang artis paling popular pulak..hahahaha...Okay, dah jumpa lagi di next entry :)

Ceritera Tentang Menu Diet 1 Ramadhan

            Tetiba hari ini terajin pulak nak berceritera tenang menu diet :) Sejujurnya aku punya menu diet is not really diet punya menu :) Itu yang buat aku serba salah segan malu nak cerita itu..hehehhe.

             Semalam, masa bangun untuk sahur, tapi tak jadi sahur..aku minum air masak jer, lepas itu start kemas rumah, basuh pinggan, lipat kain dan berinternet sampai bebudak dah terjaga. Kasi diaorang mandi dan breakfast dulu, lepas itu aku adalah breakfast yang dah lewat jugak..makan 2 keping honey wheat bread (140calories) dengan 1 tbs peanut butter low calorie (95 calories) dan 1 tbs sri kaya (54 calories). Minum lagi air kosong 2 gelas.

           Sempena anniversary semalam, hubby kasi one of the presents adalah sekotak ferraro rocher. huhuhu..aku memang penggemar coklat especially ferraro..telan 2 biji adalah (147 calories).

            Lunch aku makan nasi putih 1 mangkuk (167calories), dengan seketul ayam kari (195 calories), 1/3 seekor ikan masak kicap (169 calories) dan 1/2 cup sayur kobis dan lobak goreng (100 calories).

            Dinner aku makan 2 keping honey wheat bread (140 calories), sayur campur siang tadi dalam 1/4 cup (25 calories), 1 kepak ayam kecik goreng (103 calories), seketul ayam kari (195 calories) dan air grape juice 1 cup (160 calories). Total minum air kosong dalam 13 gelas lah..sebab sekejap-sekejap minum, lepas exercise minum bergelas-gelas :)

            Kalo kira total aku punya calories hari day 1 PDR dan PERS adalah lebih dari 1200..seperti yang aku set dalam myfitnesspal..tapi nasiblah aku exercise, kira balance lah. Aku buat dancing with the stars for 60 minutes (389 calories burned) dan aku lari atas treadmill selama 32 minit (280 calories burned)...bolelah..

Monday, August 1, 2011

PERS 1st Weigh-In

178lbs = 80.7kg
                Ini adalah berat terakhir Program Diet 50 Hari, tapi merupakan berat permulaan untuk 2 program lain iaitu PDR dan PERS. Sorry gambar cam blur sikit sebab amik sendiri.

                 Semoga berjaya lah hendaknya mencecah angka 6 pada akhir program ini. Harus kuat semangat..chaiyok chaiyok...sebab peyod kan rasa cam lapar je dan nafsu nak makan tu lain macam sikit..tapi kalo ikut nafsu binasalah diet aku, bertambahlah berat aku nanti...

                 Untuk informasi puan penganjur, kat sini guna lbs, maka sebab itu siap sedia ada converter kat sidebar  :)

Selepas 50 Hari!!!!

            Tahniah-tahniah kepada diri sendiri dan rakan-rakan seperjuangan yang lain kerana telah berjaya menempuh 50 hari program diet. Tahniah dengan pencapaian diri sendiri, walaupon mungkin berat yang turun tak sebanyak rakan-rakan yang lain..tapi yang pasti membawa perubahan pada penampilan diri sendiri.

            Maka pada hari penimbangan yang terakhir bagi PD50, berat aku adalah 178lbs = 80.7kg. Berbanding dengan berat last week adalah 179lbs = 81.2kg.Syabas-syabas..tepuk bahu sendiri..apa nak dikata..sebab eh tetiba di waktu sahur tadi menyedari adalah peyod..memang hari itu ada jugak sekali turun 500gm jek, masa itu pon peyod jugak..jadi kali ini pon nak salahkan peyod gak lah..hahahha..walaupon sebenarnya adalah terbabas 2 malam makan lebih pukul 9, gara-gara lewat exercise pada petang hari..huhuhu...

178lbs = 80.7kg
             Sorry sangat, gambar blur sikit sebab amik sendiri..hehehhe..haih ingat kan bolehlah cecah angka 7..huhuhuhu..sedih eden..kalo camni nampaknya selepas Ramadhan tak tahulah berapa kilo je bole turun...kalo cecah angka 6 pon dah baik...

             Sebenarnya adalah terkilan jugak, sebab masa hari rabu ke khamis gitu, aku timbang adalah 174lbs...haih la berat kenapa lah susah sangat nak turun..ingat kan boleh lah turun 4lbs minggu ini. huhuhu..mengharap je lah...

              Jadi sempena dengan berlabuhnya tirai PD50, maka tersingkaplah tirai PDR pulak...maka bermulalah PDR dengan berat yang sama 80.7kg. Semoga lepas sebulan ini adalah mencecah angka 69.9kg..eh boleh ke turun 10 kilo weh????okay-okay 75kg lebih realistik.

Friday, July 29, 2011

Segmen Penaja: CuCuCamber Plus Size Style

         
              CuCuCamber Plus Size Style adalah kedai yang menjual pakaian untuk wanita yang bersize plus plus seperti aku :) Kesian kat orang bersize plus macam kita ni, kalo nak pegi kedai yang biasa-biasa mesti adik salesgirl tu pandang lain macam kan...kalo ada yang tak bernasib baik..mesti kena perli cakap takde saiz anda dijual di sini...huuhuhuh..biasalah tu lumrah kehidupan...Jadi sekarang jangan susah hati, berasa malu dan segan kerana sudah ada kedai ini yang menjual baju besar dan murah...

           Kalo pon kita jumpa kedai untuk badan bersaiz besar, mesti mahal kan..sebab katanya kena extra kain, jadi mahallah harganya..tapi yang best dekat http://cucucamber.blogspot.com/ adalah murah..boleh dapat 2 helai dalam RM 100.





     
            Macam-macam ada..seperti tops, skirts, long sleeve tops, outfit yang bergaya untuk ke office, pants dan yang sewaktu dengannya..

             Maka silalah yer rakan-rakan seperjuangan yang masih belum sempat turun berat untuk membeli belah di sini.

Thursday, July 28, 2011

Program Edisi Ramadhan Syawal (PERS)

           Ini adalah entry untuk pendaftaran lengkap bagi Program Diet yang kedua di join oleh aku, iaitu Program Edisi Ramadhan Syawal (PERS) yang dianjurkan oleh Puan Nadia :).. Ehm selama ini aku ingat progrma ini untuk sebulan..ku baca lagi sekali..ooh dari Ramadhan bawa ke Syawal..hehehee..suka suka...:)

            Tujuan aku masuk program ini sebab nak keep up the motivation dalam perjalanan aku menurunkan berat badan ke berat badan ideal iaitu 50kg...aku jangka by next year aku akan cecah angka 50 ni...sebab sememangnya kalo berdiet secara berjemaah adalah lebih menarik kan..hehehe...bila tengok member ada penurunan berat badan..mesti rasa cam tercabar...buat kasi motivasi nak turunkan berat jugak.

179lbs = 81.2kg



             Memandangkan program adalah 2 bulan..so mission adalah turun ke 60kg atau at least cecah angka 6....:)

             Okey rasa cam dah complete ni...

Monday, July 25, 2011

Segmen Penaja: The Cheapest Village

            Menghabiskan hutang-hutang segmen penaja sebelum berakhinya PD50..ini adalah penting okay sebab orang memberi kita merasa..orang berbudi kita kenalah pandai-pandai berbahasa..jadi kengkawan PD50..sesapa yang tak buat lagi segmen penaja..jangan buat-buat lupa okay...dah tinggal kurang 7 hari lagi dari hari penutup...walaupon mungkin kita tak menang..at least hargailah sponsor-sponsor hadiah ini..supaya next time nak lagi jadi sponsor..yang mana tahu next time itu..kita adalah pemenangnya...hehehehe...

          Eh terpanjang pulak mukadimah..biasalah amik feel petang-petang camni. Okay straight to the point..kedai online kali ini menjual pelbagai jenis barang dengan harga yang memang murah..memang sepadanlah nama cheapest village itu.

         Kedai ini jual :



             Aku dah browse, dah usha dah survey..barang-barang yang di jual di sini adalah benda-benda yang ko nak tapi susah gak nak cari kat kedai..seperti kalo ko nak tutup botol kicap kan..dengan penutup vakum..aaahhh boleh dapat kat sini..atau ko nak sangkut barang kat dalam kereta...silalah membeli penyangkut kereta ini.


           Sapa yang suka baking cake and cookies..mesti selalu encounter resepi suruh pisahkan telur putih dan telur kuning kan..akhirnya ada rupanya orang cipta  barang untuk melakukan perkara itu..


            Bohsan makan telur goreng mata bentuk bulat???nak bentuk star???boleh juga dapatkan di sini..


             Pendek dalam panjang kata, macam-macam lah yang boleh korang ketemu di sini.



             Best kan?????korang berminat???okay..apa lagi silalah terjah ke:



Minggu Ke 7 @ 25/7/2011

Alhamdulillah menurun jugak yippeeee

179lbs= 81.2kg
            Syukur alhamdulillah :) Selepas seminggu berhempas pulas dengan workout yang bermacam-macam jenis..turun jugak itu berat..bukanlah sebelum ni tak turun..tapi pada kadar yang seciput..kali nih..boleh sampai 4 lbs :) hehehee..dah 81.2 kg..minta-minta pada hari last timbang next week adalah mencecah angka 7 pulak...:)

            Mengikut kiraan kak zel a.k.a puan penganjur PD50...aku antara yang tercalon untuk menang dengan lose weight percentage menghampiri 10%. Kalo total lost aku adalah 12 kg..ada besar lah harapan..setakat minggu ini aku punya total lost adalah 21lbs = 9.5kg. Kira kalo nak menang, this week kena turun 3.5kg....hahahahahhahaarapan lah dek non oooiii...cam tak tercapai dek akal ku sajork..walaupon tak dinafikan aku akan berusaha keras ke arah itu :)

          Dalam sedar tak sedar dah menghampiri ke penghujung dah episod PD50 ini kan..tapi usah sedih usah risau wahai kalian semua..kerana episod untuk menguruskan badan akan disambung ke Program Diet Ramadhan (PDR) juga dianjur oleh kak zel..tak cukup satu program, program yang kedua aku join adalah Program Edisi Ramadhan Syawal (PERS) pulak dianjur oleh puan nadia.

          Besarlah harapan aku untuk menurunkan berat badan pada bulan Ramadhan ini ke arah mencapai angka 6 pada penghujung program iaitu bersamaan 1 Syawal...kan best kalo lepas 1 Swayal ada lagi sesapa nak anjur program diet..senang sikit eden nak mengekalkan semangat jitu mencapai 50kg...

Thursday, July 21, 2011

Segmen Penaja: Melatis' Sweet Confectionary

           Kedai Melatis' Sweet Confectionary menjual pelbagai jenis apam dari polkadot ke blossom dan soon akan ada apam mekar..sekarang kalo agak-agak rasa nak makan apam..senang ajo..bolelah melawat ke SINI. Memang lah kalo pegi pasar malam ada gak jual apam kan..tapi sebab tak tahu sedap ke tidak maka lebih baik sajork singgah ke KEDAI INI..tak perlu lagi merasa ragu-ragu akan kesedapannya :)




             Selain menjual apam, juga terdapat kek..korang cakap nak kek apa..kek kawin???ada..siap boleh buat bertingkat-tingkat lagi..seperti gambar kat bawah ini, 3 tingkat babe..sedap, cantik..tak perlu susah-susah pening kepala nak pikir nak tempah mana kek kawin..kalo saya tahu masa saya kawin dulu..saya tempah kat sini...
              Selain daripada kek kawin, juga bole tempah kek birthday yang cantik-cantik..yang boleh letak muka kita atau muka orang yang disambut birthday..seperti selalunya muka anak yang tercinta lah kan..boleh buat kartun babrie doll dan sebagainya..cantik menarik ko memang ka boom lah kiranya.


            Juga ada jual cheese tart..serius ini adalah my favourite..memang sedap..jadi jangan malu jangan segan silalah singgah ke KEDAI ini untuk membuat tempahan, nak belek-belek apa yang boleh di tempah.

             Kak mah jugak ada jual coklat sebenarnya..kalo nak tahu lebih lanjut silalah menyinggah ke


            Apa lagi..sempena syawal yang bakal menjelma..silalah buat tempahan dari awal :)

Monday, July 18, 2011

More Contest!!!!!

             Woha!!!! sounds macam kereta mayat pulak..hehehe..Sebelum menceritakan alkisah sponsor yang ada beberapa lagi yang tak di buat..nak ceritera dulu pasal contest..wahhh ada 2 contest diet yang bakal aku masuk jugak sempena Ramadhan ini...bukan ku kira soal hadiah, tapi ku kira soal nak capai target 50 kg tahun depan.

             Memula jumpa kat sini tentang program diet sepanjang Ramadhan. Lepas itu, akak Zel pulak anjur jugak lagi satu contest Program Diet Ramadhan. Jadi senang ceritera kita join je lah dua-dua..sebab dah tahu sangat kalo diet sensorang kan cam ke laut sikit..sedang ramai-ramai pon selalu diet ke laut..apatah sensorang..cuma bila reramai adalah kesedaran bila tengok dan banding berat orang lain yang asyik menjunam kan..sedangkan sendiri turun berdikit-dikit..seperti orang kedekut sahaja lagaknya...

             Begitulah lebih kurang alkisahnya...sesapa nak join dialu-alukan :) Join Contest tak beragak..semoga kurus pon tak beragak-agak lah hendaknya...silalah mencapai 50 kg tahun depan..huhuhu

Timbangan Minggu 6 @ 18 July 2011

            Mungkin sepatutnya tidak menimbang sebelum seminggu..sebab akibatnya akan depresi bila timbang betul-betul pada hari Isnin. Mana tak depresi kalo timbang 2 hari lepas dah cun sangat 180lbs=81.6kg..tetiba bila timbang di pagi Isnin adalah 183lbs=83kg...yakni kurang 900gm je dari minggu lepas..

          Tension, sakit hati dan sedih...sob sob sob...nak ikutkan minggu lepas adalah almost hari-hari puasa sebab adalah mengganti puasa kan...berbuka cam ala kadar jer rasa. Baru semalam jer tak puasa...dah naik...mencik tahu...kalo nak ikut dah workout jugak..pose pose pon tetap buat JM sebelum berbuka...haduhai...apalah nasib ini..sebab berpuasa maka hanya buat JM je lah tak mampu pulak nak naik treadmill. Selain itu adalah terperangkap dengan line dancing..so habiskan sejam jugaklah berline dancing.

        Itu yang frust bila rasa cam dah cuba dah tapi result adalah teruk...haih macam exam final pulak...hish...adakah perlu itu mendetox kan diri????mungkin jugaklah..dan harus tukar gaya pemakanan...right???? haih....mencik......

183lbs=83kg
             Marilah terus berusaha...huhuhuhu....

Monday, July 11, 2011

Segmen Penaja: Mama.and.kids Junction

            Pertama sekalinya terima kasih kepada puan penaja a.k.a Puan Ena Misdi kerana sudi menaja voucher untuk pemenang PD50. Oh dan puan penaja juga adalah salah seorang peserta PD50.

            Mama.and.kids junction adalah:
  • An online shop owned by a multitasking mom with 4 kids.
  • Selling baby gears, toys, travel system, kids furniture and nursing equipments etc
          Ianya beroperasi dari bandar Singa tapi served orders to whole Malaysia and Singapore also.

            Ada stroller yang preloved dan brand new..yang penting adalah berjenama hebat-hebat dengan harga berpatutan. Yang aku tak menahan bila tengok yang untuk twin..memang menarik..sebab walaupon aku bukan beranak kembar..tapi dua orang budak ini adalah rapat sangat lahirnya..sudah seperti beranak kembar pulak..especially bila berjalan shopping makan angin..memang terasa nak rembat je stroller twin..

         Selain stroller, juga ada car seat yang memang comfy for our dear children..for their safety..cantik..memang best..dan yang best sebab hanya perlu beli dari rumah..hahahaha...pilih-pilih..buat sesapa yang baru mengandung dna tercari-cari barang kelengkapan untuk baby yang bakal lahir..wajibul ghunnah gitu menjenguk kedai ini.


            Seperti yang kita semua sudah sedia maklum akan kebaikan susu ibu..jadi amatlah digalakkan untuk semua bakal-bakal ibu, samada ibu yang baru nak pertama kali jadi ibu atau ibu yang nak dapat anak yang kedua, ketiga dan seterusnya untuk menyusukan baby dengan susu ibu. Tapi mesti terdengar sok sek sok sek kata susah sebab kerja kan..oohh zaman sekarang yang penuh teknologi ini, sudah ada breastpump ma..ever heard about it..tak pernah tengok, pernah tengok tapi harga mahal..okay sila buka kedai ini sebab bole jumpa pelbagai jenis dan bole tanya harga untuk kesesuaian financial kita.


            Lagi ada jugak tempat tidur baby..okay kalo macam kat hometown aku kat Jerantut,Pahang..susah betul nak cari katil baby yang elok, teguh dan bole tahan lama. Yelah budget beli sekali bole guna berkali-kali kan. Kalo ada pon harga mak aih..mahal bebenor..tapi tak ku sangka bole membelinya di sini.



            Pendek kata, apa sahaja yang korang rasa nak beli untuk persiapan menyambut baby atau memperlengkapkan lagi apa-apa keperluan yang belum lengkap berkaitan baby and kid..memang elok sangat lah menjengah kedai ini..memang sesuai sesangat..

           Kalo nak berbincang pasal harga, nak tanya details barang, bole lah contact owner dekat Facebook atau pon email mama.and.kids@gmail.com. Senang cite jengah la:


           Selamat membeli belah :)

Timbangan Minggu 5 @ 11/7/2011


185lbs = 83.9kg
              Alkisah, gambar yang memula tu  kan tak berapa nak clear sangat..jadinya, letaklah gambar yang di edit...bolelah nampak kan..185lbs minggu ini..minggu lepas 189lbs..turun 4lbs sajork..jadilah..walaupon agak terkilan..sebab....

            Sebab kan, masa pagi sabtu aku timbang adalah 183.5lbs..lepas itu petang tuh, gatal-gatal ajak encik suami buat barbeque...aku telan 2 chicken wing, 1/2 t-bone steak dan bihun goreng...I guess the real evil yang bihun goreng itu..sebab aku memang sangat suka dengan bihun goreng..makan beragak tapi dua kali makan..mahu tak naik..malam itu aku timbang adalah 189lbs..what...serius aku down...

          Pastu esoknya, iaitu hari ahad, aku pose..oohh aku adalah lagi pose ganti yang belum habis ganti..almaklum berpantang bulan pose tahun lepas...muahkahkah..so, petang tu pulak, aku gigih jugaklah buat JM..walaupon serius aku rasa nak nangis malah memang menangis di bahu hubby sebab aku rasa aku cam orang gile dah control makan, buat JM hari-hari walaupon pose, tapi dek termakan lebih sikit je, berat aku bole naik cam tu sekali...huhuhuhuhu..sungguh rasa down...

       Lepas tu pagi tadi nak timbang pon aku cam resah gelisah..membayangkan berat yang statik kan...tapi alhamdulillah..aku timbang pagi tadi adalah 185lbs..adalah turun kalo compare dari minggu lepas tapi adalah naik kalo tengok hari sabtu itu hari...huhuhuhu

       Hari ini pon adalah berpuasa jugak...lagi 8 hari kot kalo tolak hari ini..haduhai...dan JM sudah naik level 3 hari ini..fuhhh..tak tahulah mampu ke tak..sebab dah tengok dah hari tu..memang lagii susah...huhuhu..

       Apa-apapon..semoga berat terus menjunam ke bawah....huhuhu..mengejar angka 7 by the end of the program...insya Allah.

Saturday, July 9, 2011

Membetulkan Niat!!!

             Petang semalam daku tersentak bila ditanya oleh encik suami, apakah niat daku nak kurus???? Walaupon terperanjat dengan soalan tak terduga..tapi jawapan haruslah hebat..ehmm niat kerana Allah.

             Seriously, masa memula nak start program memang nak kurus jer..tahu nak kurus jer..capai berat ideal..supaya hilang semua busy bee yang selalu menghurung telinga memperkatakan tentang betapa 'sihat', betapa gemuk, betapa berisi, betapa huduhnya...dan blablablabla yang sengangkatan dengannya..Tak pernah terpikir atau terlintas sepatutnya semua yang dilakukan adalah kerana Allah. Cissss...sungguh lemah iman aku ini...hanya kerana desakan dan tekanan sekeliling jadi lain pulak niatnya kan...ceit....mungkinkah sebab itu susah sangat nak kurus????walaupon kalo nak diikutkan ini adalah kali pertama aku betul-betul mencuba untuk kurus.

           Maka terima kasih tak terhingga kepada my beloved hubby sebab telah menyedarkan aku yang tak sedar ini. Jadi sekarang aku sudah pon membetulkan niat aku..errr mulai saat ditanya oleh encik suami..hehehe..niat nak kurus adalah kerana Allah...yang pertamanya..kemudian barulah diikuti dengan sebab-sebab keduniaan lain..hehehe..seperti:

1. Sebab kesihatan...alhamdulillah bila dah ada penurunan berat sepanjang program ini, aku dapat rasa yang aku lebih cergas..sikap malas nak angkat bontot bila dah duduk semakin berkurangan..kalo tak mesti lah orang lain jadi mangsa amik barang kalo aku dah selamat duduk..hehehe.. lepas tuh bolelah tolerate kalo nak suruh aku naik tingkat atas beberapa kali sehari..kalo tak cukuplah turun sekali di waktu pagi, naik nanti nak tido jelah..hahahha....

2. Sebab aku pon penuh dengan perasaan terasa hati dan malu bila tengok ipar duai slim jer, adik beradik slim, kekawan slim, tapi aku ehm kaw-kaw punya gems...lepas itu bila kena sound memang hangat lah hati kan...huhuhu...bila hangat jadi rebel terus tak nak kurus..hahahha..itu dulu lah..sekarang dengan penuh rasa busuknya, aku memang nak kurus sampai 50kg dan kekal slim..supaya bila disambut kat KLIA lagi 3 tahun nanti semua terbeliak biji mata, takleh nak kata apa...:p...ceit niat cam haram..tapi sebab diaorang pon tka hagak-hagak kan bila berkata-kata...heehhe...

3. Sebab senang sikit nak beli baju kurung siap..atau pakaian secara online tanpa ragu-ragu yang nanti tak muat pulak..hahahhaa..walaupon terlintas nak pakai kebaya..tapi memang takkan lah kan...

4. Sebab slim itu adalah cantik...dan perempuan mana yang tak suka kelihatan cantik :)

           Oleh itu, marilah kita bersama-sama berusaha untuk kurus, dengan niat kerana Allah dan ingat yang kasi kita kurus adalah Allah..semoga dengan pembetulan niat ini dapatlah aku berat badan ideal itu...50 kg.

           Wassalam:)

Thursday, July 7, 2011

Timbangan ke 4 @ 4 Julai 2011

189lbs= 85.7kg
            Apa kes lah kan lambat bebenor minggu ini nak update gambar timbangan..sebab sempena independence day on 4th july, maka weekend itu ada sale..hehehe..kat sini kalo ada sale jangan ragu-ragu sila pergi membeli belah..kalo kat Malaysia, dia macam naikkan harga and then buat sale..sedangkan jual pada harga biasa gitu..tapi kat sini, kalo tak sale memang tahan rasa jelah nak beli barang. Jadi bila kata ada sale, mari berpusu-pusu membeli belah walaupon takde duit..hahahaha..

          Tapi sale kali ini kurang memberansangkan lah..sebab yang betul-betul sale kat coach jer..itu jelah yang aku rembat sebiji..ingat nak angkut sekotak correlle yang telah lama menjadi idaman kalbu..tengok-tengok harga tak turun..ehm tunggu blackfriday je lah..baru berbaloi-baloi. Eh apa ni cite sales pulak..hahahha..tak itulah alkisah kenapa tak update gambar berat di pagi Isnin sebab ke San Marcos Premium Outlet..Hanya sempat timbang dan amik gambar sahaja. Update berat kat Fb lepas tu terus siap-siap nak ke premium outlet.

         Jadi alkisah minggu ini turun 5lbs iaitu 2.2 kg..jadilah kan..maka sudah terang lagi bersuluh lah kan, sebab minggu lepas adalah period kan..maka berat turun 500gm je..minggu ini agak memberansangkan... mintak-mintak minggu depan lagi turun sebab adalah tengah puasa ganti ni ha...


          Susahnye berat nak turun..tapi senang sangat nak naik..huhuhuhu..okey sekian :)